28 Ekim 2015 Çarşamba

“Görmezden Gelmeyelim” Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni Sergisi

Epey oldu bizim ergenle gezmeyeli...ya da gezdiklerimizi buraya kaydetmeyeli...e haliyle memleketin sınav sistemi bu sene TEOG senesi, biraz da büyüdü yaşıtları ile takılmayı tercih ediyor...ama yine de araya kaliteli işler serpiştirmeye/sıkıştırmaya çalışıyoruz.

İstanbul'daki Şizofreni Serüveni Sergisini ucundan yakaladık.  Ama sergiler bittikten sonra yayınları çıkacağı kesin.  WEB siteleri farkındalık için incelenmeye değer.

Sonuçta toplumda hepimizin algıları, değerlendirmeleri farklı ve biz bunu fark etmeliyiz.  Kınamadan ayıplamadan; sevgiyle.  Sergiden sonra da bütünleyici olarak Russel Crowe'n oynadığı gerçek bir hayat hikayesi olan "Akıl Oyunları" filmini izledik.  Gerçekten sergide gördüklerimizi teyit eder gibiydi.  En azından ergeninizle bu filmi izlemenizi öneririm.

Sergiden akılımda kalan bir kaç tema:
*Antik Çağlarda akıl hastalıkları kötü ruh girmiş olarak değerlendiriliyor ve kafa tası delinerek çıkarılmaya çalışılıyor.
*Karanlık Ortaçağ Avrupası'nda akıl hastalıkları Şeytan girmiş gibi değerlendiriliyor ve işkenceler, yakmalar malum.
* Bu dönemde İslam son derece medeni ve şefkatli...bir çok araştırma ve sonradan Latince'ye çevrilen eserler...
* Ortaçağ'dan sonra Avrupa aydınlanıyor birçok bilimsel çalışma beyin tomografileri...İslam Osmanlının gerilemesi ile karanlık çağına gidiyor...
* "TIMARHANE" neymiş biliyor musunuz, Osmanlının son dönemlerinde Süleymaniye'de akıl hastaları atlarla birlikte ahırlarda kalıyorlarmış....direk atların tımarlandığı yer yani...
*Teknoloji ilerleyip beyin tomografisi çekilebildikten sonra bunun biyolojik bir bozukluk ve hastalık olduğu anlaşılıyor..tabi sosyal çevre de tetiklemede son derece etkili...
*Bir de gezide ara ara aynalar var...biz de olabiliriz..herhangi biri de...ne zaman çıkacağı belli olmaz...
* Tedavi yöntemleri gerçekten çok acı...ateşli havale komaları, insülin komaları, donma noktasına dayanmalar...ağır yan etkili ilaçlar..deneme yanılma metodları...

 Ergeninizin artık yetişkinliğe doğru adım attığını ve her şeyin oyun ve gezme olmadığını düşünüyorsanız bence incelenmesi gereken bir durum.  En azından filmi izleyin derim.

SERGİ: 
ANKARA: 05-15 Kasım 2015 Cermodern'da.Giriş 
İSSTANBUL: 16-25 Ekim 2015 Harbiye Askeri Müze
Ücretsiz.
Sergi Sponsoru: Abdi İbrahim Otsuka

Belki yine tekrarlanır.

http://www.sizofreniseruveni.com
http://www.gormezdengelmeyelim.com


FİLM:
Akıl Oyunları (İngilizceA Beautiful Mind), Nobel ödüllü Amerikalı matematikçi John Nash'in hayat hikayesini anlatan, yönetmenliğini Ron Howard'ın yaptığı 2001 yapımı biyografik dram filmi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder